Jeg er vild med syrener. Vi har dem i haven og som hegn. Smukke lilla syrener, der dufter helt vidunderligt og indvarsler sommer. Og så giver syrenerne gode minder om min barndoms have og min skolevej, hvor vi ofte på vej hjem plukkede en buket lilla syrener til vores mor og mormor. Udover at syrenerne er smukke at se på, hører blomsterne til naturens spiselige. De kan bruges til mange ting. Man kan lave sirup, som kan bruges til is, pandekager eller blandes i en lækker cocktail med fx gin, vodka eller hvidvin. Man kan lave saft til at blande med danskvand eller postevand. Eller man kan lave syrensukker til at pynte på kager og is eller drysse på bær og desserter. Der er virkelig mange muligheder for at 'gemme lidt sommer' i tilberedte syrenblomster.
Syrensirup er ret nemt at lave, og det smager virkelig, som syrenerne dufter - af sommer. For farvens skyld, er det bedst at bruge mørke syrener, men alle slags kan bruges. Du kan evt tilsætte et par blåbær, når du koger saften, så får du mere farve på den. Det tager selvfølgelig lidt tid at plukke alle blomsterne af, men man kan jo sidde ude i solen eller i skyggen og gøre det - og hvilken duft man sidder i, mens man plukker :-)
Hvis ikke, du selv har syrener, kan du gå en dejlig tur i naturen og plukke. Men undlad at plukke syrenerne ved befærdede veje eller tæt på marker, der er sprøjtet. Pluk dem i maj eller tidligt i juni, hvor de stadig har en stærk duft. Du skal kun bruge blomsterne, og de udsprungne er bedst, da der er mest smag i dem.
Jeg brugte syltesukker til min mælkebøttesirup, fordi jeg ville have den meget tyk til pandekager og is. Til syrensiruppen bruger jeg almindelig sukker, da jeg blandt andet vil bruge den til cocktails, hvorfor den ikke skal blive helt så tyk
Se også min hjemmelavede syrengin og min syrenmarmelade samt mine andre lækre sirupper
Ingredienser
- 2½ dl syrenblomster
- 2½ dl vand
- 200 g sukker
- evt 5 blåbær for at bevare den smukke farve
- Atamon eller alkohol til at skolde flaskerne
Sådan gør du
- Pluk nogle klaser syrenblomster. De er bedst, mens de er friske og nyplukkede. Ryst dem fri for evt insekter og pluk blomsterne af stilkene
- Bland vand og sukker sammen i en gryde, kog det op og lad det koge til sukkeret er smeltet
- Bland syrenblomsterne i, rør det godt rundt, skru ned for varmen og lad det simre i 15 minutter (uden låg) (tilsæt evt blåbær de sidste 5 minutter.). Sluk derefter for varmen og lad saften trække 5 minutter, før du sier syrenblomsterne fra
- Hæld saften tilbage i gryden (pas på der ikke er blomsterrester i gryden) og kog den ind til den ønskede tykkelse (ca til det halve). Du kan tjekke konsistensen ved at tage en teskefuld op på en kold tallerken og lade den køle af. Foretrækker du siruppen tykkere, lader du den koge lidt mere
- Når siruppen er klar, lader du den køle lidt af, før du hælder den på Atamon-/alkohol-skyllede flasker. Opbevar siruppen køligt. Den kan sagtens holde sig lang tid i køleskabet (jeg har aldrig haft den over 6 uger i køleskabe, men det er fordi, jeg får den brugt inden - jeg tror, den kan holde sig længere)
Bland siruppen i en frisk og lækker cocktail med gin eller vodka
Bland siruppen i hvidvin til en frisk velkomstdrink
Lav en herlig læskedrik ved at blande siruppen op med danskvand eller postevand + lidt frisk citron
Brug siruppen på kager eller morgenmadsprodukter sammen med granola
Brug siruppen til at søde din te med