Laksetærte med tang og svampe

Jeg har besluttet mig for, at jeg vil til at udforske brugen af tang i madlavningen. Normalt forbinder man tang med sushi, hvilket er lækkert, men der må være andre muligheder for at bruge de forskellige tangarter, der eksisterer. Både de danske tangarter, friske eller tørrede, og de tørrede, som bliver brugt i fx asiatiske retter og som kan købes i asiatiske supermarkeder (fx Pandasia.dk, som er super hurtige til at sende det, man bestiller. Her kan du også købe forskellige tørrede svampe). Jeg tænker, at tang passer til fisk, så derfor lavede jeg, med stor success, denne tærte med tang, svampe og laks. Undlader du laksen, har du en lækker vegetartærte, men så vil jeg foreslå at bruge 1 dl tang


Ingredienser

til 4 personer - tærteform 24 cm

Hvis du laver tærtedejen selv, er her de ingredienser, jeg plejer at bruge

  • 100 g kold smør
  • 180 g hvedemel - 60 g kan erstattes med rugmel
  • 2 spsk vand
  • ½ tsk salt

Alternativt en pakke færdiglavet tærtedej

Fyld

  • 3/4 dl tørret tang i små strimler, jeg brugte wakametang
  • 150 g svampe, fx tørrede/friske shitakesvampe og brune champignon
  • 4 fed hvidløg
  • ½ porre
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 1 tsk tørret timian
  • salt og friskkværnet sort peber
  • 2 stk laksesteaks, ca 300 g
  • saft af 1 citron
  • 3 dl skyr 0,2 % eller A38 0,5 %
  • 3 æg

Sådan gør du

Hvis du bruger færdiglavet tærtedej, springer du til punkt 3

  1. Skær smørret i stykker og hak det sammen med melet
  2. Tilsæt vand og salt og ælt dejen sammen
  3. Smør tærteformen
  4. Tryk dejen ud i en tærteform (ca. 24 cm) - husk også op ad kanterne.
  5. Prik huller i tærtebunden med en gaffel og stil den koldt i ½ time. Hvis du bruger færdiglavet tærtedej, lægger du dejen i tærteformen, presser det lidt fast - også op ad kanterne
  6. Forbag tærtebunden ca. 10 min ved 180 grader (varmluft)
  7. Læg laksesteaksene i et fad og pres saften af 1 citron over. Når du tager tærtebunden ud fra forbagningen, sætter du laksesteaksene ind og steger dem 18 minutter

Start på fyldet

Udblød tangen i vand i ca. 20 min. Hæld vandet fra og blancher tangen i ca. 5 min. Lad den dryppe af i en si - sørg for at alt vandet drypper fra

Udblød shitakesvampene efter anvisning på pakken (hvis du bruger tørrede shitake)

Rens champignon og skær dem i skiver

Pres hvidløg og kom det i en skål. Kom rosmarin, timian, æg og skyr/A38 i skålen og pisk det sammen

Udblødte shitakesvampe: skær svampene i mindre stykker - det passer med 3-4 stykker, så du skærer 'kødet' fri at stokken, der ikke er spisevenlig fra de tørrede shitake, da den er ret hård. Friske shitake skæres i kvarter - her bruger du stokken

Bland tang og svampe i skålen med æggeblandingen. Hvis der stadig er vand i tangen, kan du duppe den let med køkkenrulle

Når laksen er klar, skæres den i mindre stykker, som fordeles i den forbagte tærtebund

Hæld æggemassen med tang og svampe over laksen

Bag nu tærten ved 180 grader (varmluft) i ca 40 minutter til æggemassen har sat sig og er stivnet

Server med tomatsalat med oliven og evt ristede pinjekerner og tynde skiver af rødløg 

Tip: Hvis du har en ovn, der kan give undervarme med luftcirkulation, behøver du ikke forbage tærtebunden men give den 200 grader i ca 35 minutter på underste ribbe