Jeg er blevet ret vild med filodej. Filodej kan være lidt udfordrende at arbejde med, men holder man den fugtig ved fx at lægge et viskestykke over, går det fint. Jeg bruger den 'friske' filodej, da jeg synes, den er nemmere at arbejde med end den frosne. Og en rigtig god egenskab ved filodejen, i modsætning til butterdej, er at den ikke er fed. Jeg blev inspireret af de græske spanakopita-tærter, som er tærter med spinat og ost, til at lave denne tærte med oksekød og spinat. En spanakopita med spinat, feta og kylling findes her
Ingredienser
- 1 pakke frisk filodej, frosset kan bruges
- 450 g hakket oksekød
- 1 pakke bacon, ca 150 g
- 1 pose frisk babyspinat, 75 g
- 100 g aspargesbroccoli, almindelig broccoli kan bruges
- 1 porre
- 4 fed hvidløg
- 2 tsk tørret oregano
- 2 tsk paprika
- 1 tsk revet muskatnød
- salt og friskkværnet sort peber
- 2 æg, store
- 1 dl græsk yoghurt eller skyr
- olivenolie til stegning og til pensling af filodejen
Sådan gør du
- Rens porre og skær den i ringe
- Pil og hak hvidløg
- Skær aspargesbroccoli i mindre buketter ved at skære gennem stilkene, som også bruges
- Skær bacon i mindre stykker
- Varm en sauterpande eller anden pande op og steg bacon heri til det bliver sprødt. Læg det op på en tallerken med køkkenrulle
- Hæld fedtstoffet fra bacon fra panden, tilsæt lidt olivenolie og sauter hvidløg og porre heri et par minutter
- Tilsæt det hakkede oksekød sammen med oregano og paprika og steg det 5 minutter
- Tilsæt aspargesbroccoli og derefter spinat. Lad det stege til spinaten er 'faldet sammen'
- Pisk æg, græsk yoghurt/skyr og revet muskadtnød sammen med en gaffel
- Pensel et ovnfast fad med lidt olivenolie i bunden
- Åben pakken med filodej og skær stykker ud, der passer ned i dit fad - du skal bruge 4 stykker til tærten og 1 stykke til at lave 'pynt'. Husk at lægge et viskestykke over dejen, så den ikke bliver tør
- Læg et stykke filodej i det penslede fad, pensel det med lidt olivenolie og læg et stykke mere ovenpå. Pensl også dette med lidt olivenolie
- Bland det stegte bacon i kød- og grøntsagsblandingen og læg derefter denne ovenpå filodejen, hæld æggeblandingen over og læg igen 2 filodejplader ovenpå - pensel den ene før du lægger den næste på
- Til slut dekorerer du tærten med nogle penslede strimler og/eller små firkanter lavet af den sidste filodejplade
- Bag tærten i ovnen ved 180 grader (varmluft) i ca 15 minutter, til den er sprød og gylden
- Lad den køle en smule af, inden du skærer den ud i passende stykker
Server tærten med fx tzatziki og agurkesalat samt en salat af tomater, agurk, oliven og feta