Som jeg har nævnt tidligere, elsker jeg rosenkål. Ikke som jeg fik dem som barn i stuvninger eller kogte men på alle andre måder. Her har jeg ladet dem være hovedingrediensen i en tærte. Lækkert! Er det ikke sæson for kantareller, eller kan man ikke finde nogle tørrede, er andre svampe, fx brune champignon også lækre i tærten. Bruger du champignon, skal du bruge ca 150 g, skære dem i skiver og riste dem, før du kommer dem i tærten (ellers afgiver de nemlig meget væde, og så bliver tærten nemt blød)
Ingredienser
til 4 personer
Jeg bruger ofte en færdiglavet tærtedej - som regel den fra Netto. Den er rigtig god.
Har jeg god tid, laver jeg tærtedejen selv
- 100 g kold smør
- 180 g hvedemel - 60 g kan erstattes med rugmel
- 2 spsk vand
- ½ tsk salt
Fyld
- 300g rosenkål
- 10 g tørrede kantareller eller en håndfuld friske
- 1 stor porre
- 1 tsk tørret rosmarin
- 1 tsk chilipulver/tørret chili
- salt og friskkværnet peber
- olivenolie til stegning
- 3 dl skyr naturel 0,2%, kvark er et godt alternativ
- 3 æg
- 1 pakke tærtedej - eller du kan lave dejen selv
Til servering
- 1 lille håndfuld hakket persille
- 30 g cashewnødder
Sådan gør du
- Læg kantarellerne i blød efter anvisning på pakken
- Hvis du bruger færdiglavet tærtedej, springer du til punkt 5
- Skær smørret i stykker og hak det sammen med melet
- Tilsæt vand og salt og ælt dejen sammen
- Smør tærteformen
- Tryk dejen ud i en tærteform (ca. 24 cm) - husk også op ad kanterne.
- Prik huller i tærtebunden med en gaffel og stil den koldt i ½ time. Hvis du bruger færdiglavet tærtedej, lægger du dejen i tærteformen, presser den lidt fast - også op ad kanterne
- Forbag tærtebunden ca. 10 min ved 180 grader (varmluft)
- Rens rosenkålene og halver dem
- Skyl porren og skær den i tynde ringe
- Varm olien op i en pande og sauter porre og rosenkål et par minutter sammen med rosmarin og tørret chili. Tilsæt de udblødte kantareller og sauter yderligere 1 minut
- Fordel fyldet over den forbagte tærtebund
- Pisk skyr, æg, salt og friskkværnet peber sammen med en gaffel og hæld det over tærten
- Bag nu tærten ved 180 grader (varmluft) i ca 40 minutter til æggemassen har sat sig og er stivnet
- Mens tærten bager
- Rist cashewnødderne på en tør pande og hak dem groft bagefter
- Hak persille
- Når tærten er færdigbagt, dryssen den med de ristede, hakkede cashewnødder og persille
Server tærten med en grøn salat
Tip: Hvis du har en ovn, der kan give undervarme med luftcirkulation, behøver du ikke forbage tærtebunden men give den 200 grader i ca 25 minutter på underste ribbe til ægge/skyr massen er stivnet og bunden er bagt