Thai chilisauce

Jeg elsker alle slags thai chilisaucer, både de søde og de stærke af slagsen. De er virkelig lækre på ris eller nudler, som dip til forårsruller og samosas, som marinade og til fisk- og kyllingeretter - prøv fx Fried rice med kylling, Fried Rice med rejer i ananas, Nasi Goreng med kylling og rejechips Jeg har, i denne thai inspirerede chilisauce, kombineret det søde, det sure, det stærke og det salte. Jeg havde en masse tomater i drivhuset, som var blevet ret modne, så dem brugte jeg. Men man kan ofte købe en stor pose modne tomater, og så kan man lave sin egen lækre chilisauce. Og det er nemt. Der er mange muligheder mht chili og hvilken styrke men ønsker sin chilisauce. Skal den være mild, medium eller spicy. Jeg har mange forskellige typer chili i drivhuset og på terrassen, og jeg valgte den stærkeste - habanero, der har styrke 10. Chilisaucen kan sagtens holde sig et par måneder køleskabet. Skyller du flasker eller glas i Atamon, forlænger du holdbarheden og eddike har længe været brugt som konserveringsmiddel, da det indeholder syre, der hæmmer bakterievæksten. Eddikes konserverende effekt forstærkes af sukker og salt (i denne chilisaucen er salt tilstede via soyasaucen)


Ingredienser

Jeg fik 1½ l ud af portionen

  • 1 kg tomater, gerne ret modne
  • chili efter ønske om mængde og styrke - jeg brugte 1½ habanero, der har styrke 10
  • 2 solo hvidløg (svarer til ca 8 fed almindelige hvidløg)
  • 1 rødløg
  • 40 g frisk ingefær
  • 2 stængler citrongræs
  • saft og revet skal af 2 ubehandlede/økologiske limefrugter
  • 2 spsk soyasauce
  • 3½ dl rørsukker
  • 3½ dl æbleeddike/æblecidereddike

Sådan gør du

  1. Skyl tomaterne, skær dem i mindre stykker og kom dem i en gryde
  2. Hak hvidløg, rødløg, chili og det hvide af citrongræs fint og kom det i gryden
  3. Riv ingefær og limeskal og kom det i gryden
  4. Pres lime og kom saften i gryden
  5. Kom resten af ingredienserne i gryden, kog det op og lad det simre i ca 30 minutter
  6. Køl saucen lidt af og blend den i en almindelig blender eller med en stavblender. Har du en foodprocessor er det også fint
  7. Hæld saucen på rengjorte, atamonskyllede flasker og stil dem køligt