Thai svampe larb - svampesalat med urter

Larb eller Laab - ลาบ - er en autentisk og populær thailandsk salat fra den østlige del af Thailand, Isan provinsen, som grænser op til Laos, hvor man også mener, retten stammer fra. Så retten er lige så meget laotisk som den er thai. Det er oprindelig en simpel ret, der er lavet af kød blandet med limesaft, fiskesauce, chili og løg samt den vigtigste ingrediens, de tørristede ris, khaw khua - ข้าวคั่ว (khaw = ris og Khua = tørristet). Risene optager den væske, der kommer fra kødet og bouillonen og binder hele retten sammen. Man kan lave retten med kylling, and, svine- eller oksekød i tynde, korte strimler eller hakket. Se fx min Laab Gai. Her har jeg lavet en vegetarversion, hvor  jeg har skiftet kødet ud med hakkede svampe (med tak for inspirationen til min thai veninde Khun Mam). Svampe larb'en kan spises som en vegetarret i sig selv fx sammen med en salat, eller man kan servere den til fx kylling eller fisk. Jeg synes, faste, brune champignon eller portobello svampe passer bedst til at hakke. Jeg salter med soyasauce, for at lave retten vegetarisk, ellers kan man salte med fiskesauce


Ingredienser

til 2 personer eller til 4 personer som tilbehør eller sammen med andre thairetter

  • ca 200 g portobello svampe eller brune champignon
  • 1 dl 'sticky rice' klisterris (man kan bruge jasmin- eller basmatiris)
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 håndfuld frisk mynte
  • 3 limeblade
  • 3 fed hvidløg
  • 1 mellemstort løg
  • 1 tsk tørret, knust chili
  • 4 spsk limesaft
  • 3 spsk soyasauce 
  • ½ dl vegetarisk grøntsagsbouillon
  • ½ tsk sukker, jeg bruger kokossukker
  • 1 spsk kokosolie til stegning

Til servering

  • lidt frisk koriander og mynte
  • nogle agurke- og/eller gulerodsskiver
  • lidt salat eller hvid spidskål/hvidkål

Sådan gør du

  1. Start med at riste risene. Varm en pande godt op og tilsæt risene. Rør godt rundt i undervejs. Det tager 5-6 minutter, og risene bliver svagt lysebrune. Knus dem derefter i en morter eller blend dem med en stavblender til de bliver til fint pulver.
  2. Skyl og hak forårsløg og pil og hak hvidløg
  3. Pil og halver løget og skær det i tynde skiver
  4. Skær limeblade i tynde strimler
  5. Skyl og hak koriander og mynte incl stængler
  6. Rens svampene og hak dem fint med en kniv
  7. Varm en pande op med kokosolien og rist svampene ved middelhøj varme et par minutter under omrøring
  8. Tilsæt hvidløg, løg, knust chili, limeblade og sukker og rist 1 minut
  9. Tilsæt soyasauce, limesaft, grøntsagsbouillon samt de knuste ris og bland det hele godt sammen. De knuste ris er med til at 'binde retten sammen', så start med ½ dl og tilsæt mere, hvis retten stadig er lidt vandet
  10. Smag evt til med mere knust chili. Retten er spicy, men vurder selv, hvor meget spicy er for dig
  11. Tilsæt det hakkede mynte og koriander og bland det godt sammen
  12. Server retten på et fad ovenpå salatblade eller spidskål, enten i store stykker eller fint snittet og drysset med koriander og mynte

Server agurke- og/eller gulerodsskiver til