Jeg er vild med salater fra det thailandske køkken, hvor man blander kød og grøntsager, som toppes med dressing med alle de lækre thaiingredienser. Salaterne er lette og lækre, og kan nydes, som de er. Eller de kan spises med nudler eller ris, hvis man har lyst. Her har jeg kombineret oksekød med spidskål og mango, toppet med en typisk thaidressing og serveret på glasnudler. Og så har jeg 'lært' af en thailandsk veninde, khun Nipaporn, at man selvfølgelig spiser alt det, der kan spises, så derfor er korianderstilkene hakket og ristet med sammen med kødet
Ingredienser
til 4 personer - kan halveres og bruges som en del af en thaimenu sammen med 3-4 andre thairetter
Kød
- 400 g hakket oksekød, jeg bruger 4-7 %
- 3 fed hvidløg
- 1½-2 spsk hakkede korianderstilke
- 1 tsk kokossukker, andet sukker kan bruges
- 3 spsk.soyasauce
- 1 rød chili, vælg styrke og mængde, der passer til dine smagsløg
- 1 spsk kokosolie til stegning, anden olie kan bruges, men kokosolie giver kødet en lille , lækker snert af kokossmag
Salat
- ½ rødt spidskål eller ¼ rødkål
- ½ hvidt spidskål
- 1 stor mango
- 3 forårsløg
- 2 gulerødder
- ½ dl peanuts
- 1/4 dl pinjekerner
- 1 spsk koriander
- 1 spsk mynte
Dressing
- 2 tsk. sukker
- ½ dl limesaft
- ½ dl soyasauce
- 1/4 dl vand
- 2 små, røde chilier i tynde ringe
- 2 spsk. finthakket koriander
Til servering
- limebåde
- 1 spsk pinjekerner
- skråtskårne forårsløg
- glasnudler eller risnudler
Sådan gør du
Dressing
- Pil korianderbladene og hak disse - gem stilkene!
- Skær chilien til dressingen i tynde ringe
- Bland alle ingredienserne til dressingen. Smag det til og stil det til side
Salat
- Rist pinjekerner og peanuts på en tør pande - husk den spsk, der skal gemmes til serveringen
- Snit kålen fint
- Skræl og riv gulerødder groft
- Skræl og skær mangoen i små tern
- Hak mynte og korianderblade - gem korianderstilkene!
- Hak peanuts og pinjer groft
- Skyl og skær forårsløg i skrå skiver på ca 2 cm - stil til side til servering
Kødet
- Pil hvidløg og skær det i tynde skiver
- Hak chilien til kødet
- Hak korianderstilkene så du får 1½-2 spsk
- Varm kokosolie op i en sauterpande, wok eller anden pande og steg kødet, hvidløgsskiverne og korianderstilkene til kødet er gennemstegt og gyldent
- Tilsæt sukker, soyasauce og det hakkede chili - hold kødet varmt
- Mens kødet steger, tilbereder du glasnudlerne efter anvisning på pakken og lader dem dryppe af
- Bland kålen, revet gulerod, mango, ristede peanuts og ristede pinjer, lidt af det hakkede koriander og lidt af det hakkede mynte i en skål sammen med et par spsk af dressingen
Anret i skåle eller dybe tallerkner: nudlerne i bunden, salaten ovenpå og til sidst kødet
Top med forårsløgene, resten af koriander og mynte samt resten af de ristede pinjekerner. Hæld til sidst resten af dressingen over og server med limebåde